valgdeltakelsen ved kommunevalget 2015 vil på nytt reise spørsmålet om hvorfor så mange lar være å stemme. På landsbasis stemte bare 59,9 prosent av de stemmeberettigede. Dermed har vi fått bekreftet at den økte valgdeltakelsen ved kommunevalget i 2011 skyldtes det helt spesielle engasjementet etter terroren på Utøya og regjeringskvartalet.

Når under 60 prosent av de stemmeberettigete velger å avgi stemme, begynner vi å nærme oss et samfunn hvor bare halvparten av dem som har muligheten til det, velger å benytte seg av sin rett til å bestemme hvem som skal være folkevalgte. En slik passivitet svekker hele grunnlaget for folkestyret, slik vi kjenner det. Det innebærer en likegyldighet til alle de viktige avgjørelser et kommunestyre treffer i løpet av fire år.

I vår region skiller Hamar seg positivt ut med en valgdeltakelse på 63,9 prosent. Det er grunn til å tro at den nervepirrende valgkampen med hele tre reelle ordførerkandidater, bidro til å få velgerne til valglokalene. Men både Løten og Ringsaker ligger under landsgjennomsnittet, Ringsaker kommune helt nede på 55 prosent. Fører dominansen til et parti til at velgerne ikke synes det er nødvendig å stemme?

Et av virkemidlene for å øke valgdeltakelsen er forsøket med stemmerett for ungdom mellom 16 og 18 år. Dessverre ser det ut til at ungdommen ikke er mer engasjert enn foreldregenerasjonen. Valgdeltakelsen i denne aldersgruppa er bare 57 prosent. Det er med andre ord lite som tyder på at stemmeretten oppleves som mer verdifull for ungdommen. Hamar har vært en del av prøveprosjektet, og trekker gjennomsnittet opp.

Kommunepolitikere i hele landet har en stor utfordring med å øke interessen for det de driver med. I vår region bør særlig Ringsaker ta dette alvorlig. Hva er det som gjør at debatter og vedtak som får konsekvenser for folks dagligliv, oppleves som fremmed? Vi nærmer oss et nivå hvor det er mindretallet som styrer, og det var vel ikke det demokratiet skulle brukes til?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.