En narkotikahund luktet seg fram til ulike varianter av cannabisprodukter; hasj og marihuana, ferdig rullet og klar til å røykes av unge mellom 17 og 20 år. Noen av dem kjent av politiet fra før, andre ferske overfor for myndighetene. Og det er mildt sagt urovekkende når politiet sier til HA at dette «er dessverre et bilde på situasjonen blant ungdom». – Lignende funn kan politiet gjør veldig ofte, sier Arne Wiggo Rognås på politiets forebyggende avdeling.

Barnevernet blir varslet om dem som er under 18 år, og politiet setter i gang oppfølging, særlig av ungdom som ikke er tatt for narkotikabesittelse tidligere. De kan slippe straffereaksjon mot at de frivillig går med på urinprøver og deltar i andre tiltak, i samråd med foreldrene. Det er vel og bra. Men målet må jo være at det ikke går så langt.

Det trengs mer forebygging for å hindre at ungdom lefler med narkotika i det hele tatt. Politiet etterlyser også handling fra Hamar kommune. Ordningen med ungdomskontakt i byen ble lagt ned i 2012. Nå må den på beina igjen, slik at man kan drive oppsøkende virksomhet i ungdomsmiljøene, blant annet på Koigen. Utenfor kontortid. Det trengs en lavterskeltjeneste som er samarbeidspartner med politiet uten å ha preg av «lov og rett». Som kan drive feltarbeid, er tilgjengelig for en prat og opptrer som støttespillere for ungdom som trenger råd og veiledning.

For at en utekontakt skal opparbeide seg tillit i ungdomsmiljøene, er ordningen avhengig av stabil politisk og økonomisk støtte. Når sammenlignbare kommuner har rundt seks årsverk i en slik tjeneste, mens Hamar ser for seg ett nytt årsverk til en ny utekontakt, høres det mer ut som sandpåstrøing enn reell satsing. Skal man jobbe forebyggende med ungdom og narkotika, må man drive langsiktig. Utekontakten kan ikke være gjenstand for vingeklipping eller nedleggelse i annenhver kommunale budsjettprosess. Nå må ordningen raskt på plass med reelle ressurser. Så får man håpe de fem årene uten, ikke har hatt for store konsekvenser.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.