Det virker nesten rart å skulle gjenta noe som er sagt og skrevet så mange ganger før, men det er sørgelig nødvendig: tenk deg meget godt om før du publiserer eller deler videre nakenbilder av deg selv eller andre. Og: det er forbudt etter norsk lov ikke bare å produsere eller å spre, men også å være i besittelse av seksualiserte bilder av barn under 18 år. Mange unge gjør seg til kriminelle ved å filme og distribuere bilder av andre. Og særlig jenter får store problemer med intime bilder som for evig tid blir liggende digitalt tilgjengelige for hele verden.

Bevisstheten om hva som er kriminelt må åpenbart heves, for stadig nye «generasjoner» av barn vokser opp og må lære seg å håndtere digitale medier. Det er grunnen til at politiet i Ringsaker igjen går ut og advarer unge mot både å la seg fotografere og ikke minst mot å ulovlig snikfilme andre i private og avkledde situasjoner.

Ringsakerpolitiet etterforsker nå saker fra fire skoler i kommunen, som handler om spredning av seksualiserte bilder av barn – bare fra den siste måneden. Og det er ingen grunn til å ta lett på det. Som krimsjef Trond Blikstad sier, er det «et evig overgrep» når bilder havner på nettet. Man får aldri slettet alt, eller full kontroll over hva som ligger ute, og dermed kanskje aldri helt kontroll igjen over sin egen kropp.

Det gjør ikke verken politiets eller foreldrenes kamp lettere at ungdom fôres med realityserier der såkalt voksne mennesker – pene mennesker som får idol- og kjendisstatus – blir filmet mens de ligger sammen på riksdekkende tv. Denne type offentliggjøring av det private kan bidra til å forvirre ungdom om hva som er greit og ikke greit. Da må foreldrene tydeligere på banen og sette grenser. Man må snakke om at det dessverre ikke går an å stole på kjærester eller venner som smigrer deg med å be om å få nakenbilder. Man må snakke mer om at snikfilming ikke er lov og at publisering av seksualiserte bilder faktisk er straffbart.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00