Årets desembermåned har vært en av de beste på mange år når det gjelder uro og dårlig oppførsel.

Politiet gir mer profesjonelle dørvakter mye av æren for de gode forholdene, men både dørvaktene og politiet mener en generell bedre oppførsel ikke minst fra den oppvoksende generasjonen også har betydning.

- Jeg innbiller meg at vi opplever et generasjonsskille hvor dagens ungdommer oppfører seg bedre enn før, sa politistasjonssjef Bjørn Lier til HA i går.

Dette er noe stasjonssjefen ikke trenger bare innbille seg. Det finnes solid dokumentasjon på denne positive utviklingen. En studie blant ungdommer i alderen 14 til 17 år gjort med noen års mellomrom, og publisert i Tidsskrift for ungdomsforskning, viser mindre drikking, mindre bruk av hasj, mindre skoleskulking, færre butikktyverier og mindre sniking på buss, tog og kino.

Flere trives bedre på skolen og hjemme sammen med foreldrene. Forskere mener det ganske enkelt er i ferd med å vokse fram en ny ungdomsrolle.

I alle år har foreldregenerasjonen hatt for vane å riste på hodet og si: «Nei, ungdommen nå til dags». Mye taler for at dagens ungdom ikke har gjort seg fortjent til en slik karakteristikk. Nå er kanskje tiden kommet for å nikke med hodet og si: «Ja, ungdommen nå til dags».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.