I morgen er det oppvaskmøte hos miljøminister Vidar Helgesen (H). Partiene som sto bak Stortingets ulveforlik skal få en forklaring på hvorfor miljøministeren valgte å sette bestandsmålene til side, avlyse uttaket av ulv som rovviltnemndene hadde forberedt, og i stedet redusere uttaket av ulv kraftig.

Både fra Hedmark og Oppland er det organisert busstransport for folk som vil demonstrere mot regjeringens rovdyrpolitikk. Denne saken har skapt sterke følelser ute i distriktene. Det handler ikke bare om protest mot at statsråden avlyste Stortingets ulveforlik et drøyt halvår etter at det var inngått. Den underliggende kraften i opprøret skyldes også at distriktene har kommet til et punkt hvor avmakten overfor det politiske byråkratiet i Oslo føles for stor.

Det er Hedmark Høyre som har gått i spiss for opprøret mot Helgesen. Både stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen og listetopp Kristian Tonning Riise fra Stange har vært svært tydelige på at miljøministerens beslutning er uakseptabel. I et intervju med Østlendingen sier dessuten stortingsrepresentant Knut Storberget fra Hedmark Ap at også han er uenig i beslutningen om å avlyse uttaket av ulv, og at det er en prosess i gang innad i Ap for at ulveforliket skal bli stående.

Det er viktig at regjeringen håndterer ulvesaken med klokskap. Det må vises mer respekt for dem som rammes direkte av ulvesonen. Kravet om omstilling for å utvikle nye næringer har ikke vært fulgt opp av økonomiske kompensasjonsordninger fra statens side. Når størstedelen av befolkningen bor i byer, er det lett å lytte mest til dem som hegner om rovdyrene, men ikke berøres av dem.

Derfor tror vi regjeringen gjør klokt i å ta en ny gjennomgang av det ulveforliket et flertall på Stortinget faktisk har vedtatt. Det er et forlik som opprettholder ulvens plass i den norske faunaen, men som også setter grenser for hvor mange ulv vi skal ha. Ulovlig jakt og en enda skarpere konflikt kan lett bli resultatet hvis regjeringen kjører sitt eget løp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.