Beiteslippet i Åsvang utsettes etter at det er observert ulv i området. Dette er hverdagen for mange sauebønder, samtidig som et flertall på Stortinget nå har samlet seg om en ny politikk for ulv i Norge. Få politiske saker er så betente. Ytterpartiene på begge sider har da også avstått fra forliket. Det er regjeringspartiene og KrF som sammen med Ap som utgjør flertallet.

Både i Høyre og Ap har fylkespartiene i ulvesonen krevd innsats fra sine respektive stortingsrepresentanter. På hedmarksbenken har særlig Høyres Gunnar A. Gundersen, men også Knut Storberget (Ap) brukt mye krefter internt på å påvirke egne partier.

Det vil nok bli hevdet at arbeidet har gitt magre resultater. Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er særlig skeptisk til det nye bestandsmålet. Han ser heller ikke at det er gjennomslag for en ny ulvepolitikk.

Det siste er vi enig med ham i. Selv om den foreslåtte ulvesonen ble noe redusert, har vi fått et politisk forlik som betyr fortsatt skarpe fronter i de områdene hvor ulven skal ferdes. Virkelighetsopplevelsen hos dem som lever i ulvesonen er dramatisk annerledes enn i resten av samfunnet. Man kan spørre seg hvor demokratisk det er at et lite mindretall alene må bære konsekvensene av det som er rådende oppfatning i bysamfunnet.

Vi mener likevel at det nye ulveforliket har noen positive sider. For det første har vi omsider fått en viktig politisk debatt om ulvesonen. Det forrige rovdyrforliket bidro til at saken ikke kom til overflaten. Dessuten skal det nå utredes hva som er den egentlige genetiske opprinnelsen til ulvestammen i Norge. Har Norge virkelig et ansvar for å opprettholde ulven som rovdyr? Dette er viktige spørsmål som vi nå vil få svar på.

Det kan derfor hende at ulveforliket er begynnelsen på en prosess, som kan gi grundigere svar på hva som er Norges forpliktelser for ulven og øke den politiske forståelsen for landbruket i ulvesonen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.