Der mange elever den første tiden var glade for å få forlenget skoleferien med noen dager, har situasjonen blitt snudd til bekymring. Både foreldre og elever ser at tiden går uten at pensum gjennomgås. Noen arrangerer alternativ undervisning, men den kan selvsagt ikke sammenlignes med ordinær skole. For avgangselevene rykker eksamen stadig nærmere uten at skolen er i gang. Det kan virke som om partene i konflikten ikke er i stand til å finne en løsning.

Det er en slik situasjon som gjør at tvungen lønnsnemnd for noen blir sett på som en utvei. Grunnskolesjefen i Hamar kommune, Anne-Grete Melby mener åpenbart at noen må dytte på regjeringen. I går gikk hun ut i Hamar Arbeiderblad med beskjed om at det nærmer seg grunnlag for tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken.

Vi synes grunnskolesjefen burde avstå fra en slik oppfordring. Riktignok tror vi regjeringen selv følger nøye med på dette, og selv er i stand til å bestemme når det skal gripes inn overfor de streikende. Når Melby likevel går ut offentlig og antyder tvungen lønnsnemnd, minner vi om at det alltid er en tredjepart som blir skadelidende ved en streik. Grunnskolesjefen er bekymret for at mange barn nå går rundt for egen maskin, og ikke får det tilholdsstedet som skolen er. Vi deler hennes bekymring, men vi tror lærerne kjenner godt til hvordan deres elever rammes av streiken. Vi må ikke glemme at streik er et lovlig kampmiddel i norsk arbeidsliv, og at regjeringen bare skal gripe inn når det er fare for liv og helse.

Vi forstår grunnskolesjefens genuine engasjement. Alle som jobber i skolen ønsker at partene kom til enighet, og at driften ved skolene kommer i gang igjen. Men kommunale ledere bør ikke skyve ansvaret over på den ene av partene i streiken. Når arbeidet gjenopptas skal ledere og lærere jobbe sammen igjen. Utspill som dette kan bidra til at det blir vanskeligere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.