Hvor mange flyktninger skal vi ta imot? Hvor skal vi plassere dem? Hvordan skal vi klare å bosette dem? Dette spørsmålet stiller ordførere seg over hele Norge akkurat nå. De ser også på sine budsjetter, og vet at det krever ressurser å drive bosetting og språkopplæring. Det siste tallet for hvor mange flyktninger Norge skal ta imot var i august fastsatt til 14.000. Alle vet nå at det vil bli langt flere.

Tynset i Hedmark har valgt en annen vei enn mange andre kommuner. I forrige uke vedtok et enstemmig kommunestyre at kommunen skal øke antallet flyktninger fra 20 til 32. Ifølge Aftenposten blir det med familiegjenforeninger 55 nye flyktninger i Tynset.

Men der mange ordførere betrakter flyktningstrømmen som et problem, har Tynset valgt å fokusere på at dette er en unik mulighet til å øke folketallet. I fjor fikk Tynset ifølge Aftenposten en befolkningsvekst på 13 innbyggere. 5562 innbyggere i kommunen betyr at folketallet må økes hvis kommunen skal overleve på lengre sikt.

Nettopp dette er den aller viktigste saken for mange små kommuner i Hedmark. Uansett ordførerens poltiske farge er økning av folketallet nøtta som må knekkes. Utviklingen går bare en vei. Innvandringen er kommet for å bli. Da er det kanskje like greit å ønske den velkommen, framfor å betrakte den som et problem? I så fall må målet være å sørge for at de nye innbyggerne vil bosette seg i kommunen permanent. Flyktningene kan bli det kommunen drømmer om, en ny innbygger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.