Skutt på oppdrag. Det er historien til polititjenestemann Erik Bjerkaas som 26. september i fjor skulle uskadeliggjøre en ruset mann i Ottestad. Det endte som kjent med at Bjerkaas ble skutt og skadet for livet, mens politikollegaen hans skjøt og drepte den bevæpnede mannen. Det er fagbladet Politiforum som først bringer historien til Erik Bjerkaas. Han sliter fortsatt med skadene etter skuddet, som kunne vært dødelige. En knust nerve gjør at det er usikkert om han noen gang vil få tilbake full førlighet i venstre arm.

På lederplass bruker Politiforum hendelsen til å argumentere for at Stortinget nå må innføre permanent bevæpning. Bjerkaas sier selv at han tidligere var i tvil i dette viktige spørsmålet. Hendelsen i Ottestad har gjort ham overbevist om at det er nødvendig, fordi det kan redde livet til polititjenestemenn i farlige situasjoner. Det er forståelig at en så dramatisk opplevelse bidrar til at han skifter syn. Vi er mer tvilende til om vi dermed skal legge det til grunn når vi tar stilling til spørsmålet og generell bevæpning.

Politiet var i fjor bevæpnet på grunn av terrortrusselen. Det kan trekkes erfaringer fra om det er enklere å bekjempe terror som en følge av en slik bevæpning. Norge har ikke vært utsatt for terrorangrep siden den midlertidige bevæpningen ble innført. Men vi vet at antall gjennomførte terroraksjoner har økt kraftig i andre land de siste to årene, ikke minst i Frankrike. Dette er land hvor det er generell bevæpning, uten at det ser ut til å stanse terrorangrepene.

Vi tror derimot ikke det er heldig å bruke enkelthendelser som situasjonen i Ottestad til å generalisere i spørsmålet om generell bevæpning. I stedet for å kreve generell bevæpning bør politiet spørre seg hvorfor det ikke ble gitt våpentillatelse når man kalles ut for å møte en ruset mann med våpen. Vi minner om at det fortsatt ikke er dokumentert at bevæpning gir mindre kriminalitet og beskytter politiet bedre. Derfor håper vi politiet som hovedregel fortsatt skal være ubevæpnet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.