Det vil si sjåfører som kjører trailere, busser og lastebiler. Det er et stort antall. Enda verre er det at nesten halvparten av anmeldelsene skyldes grove brudd på kjøre- og hviletidsreglene.

Leder for Vegvesenets kontrollvirksomhet i Hedmark, Geir Thomas Finstad understreker at det er de bevisste og groveste bruddene som ender med anmeldelse. Da kan vi bare tenke oss hvor trøtte disse sjåførene er, når de sitter bak rattet på en stor trailer eller kjører en buss med ansvaret for mange passasjerer.

Det skal ikke mye fantasi til for å kunne forestille seg hvilke dramatiske konsekvenser det kan få hvis de som kjører så store kjøretøy er uoppmerksomme eller sovner noen sekunder bak rattet. Ikke bare setter de sine egne liv og egen helse i fare. Alle andre som er ute på veien kan få livet ødelagt i løpet av et øyeblikk.

Ifølge Statens vegvesen kan så mye som 30 prosent av alle møteulykker skyldes at sjåføren har sovnet bak rattet. Sovner du mens du kjører i 80 kilometer i timen har du mistet oversikten 50 meter foran deg. Derfor er det kanskje ikke så rart at vegtrafikkloven sidestiller det å være sliten og trøtt bak rattet med det å være beruset. Statens vegvesen sammenligner 24 timer uten søvn med 1 i promille. Da skal man definitivt ikke legge ut på en kjøretur,

Vi kan selvsagt ikke se bort fra at mange yrkessjåfører er utsatt for et press om å kjøre langt for å innfri effektivitetskrav hos arbeidsgiver. Transportfirmaene konkurrerer knallhardt om kontraktene og vil holde lønnskostnadene nede. Små, utenlandske billigselskaper gjør det krevende for seriøse aktører å drive etter det norske regelverket. Trailersjåfører har generelt liten beskyttelse i arbeidslivet. Uansett er det likevel den enkelte sjåfør som har ansvaret når man setter seg bak rattet. Trøtte sjåfører har rett og slett ingen ting på veien å gjøre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.