En godt voksen kvinne fra Hedmarken fortalte sin historie i HA tirsdag. Hun hadde en godt betalt jobb og lang fartstid i arbeidslivet. Til tross for en bra månedlig lønnsutbetaling, tok hun opp flere forbrukslån. Etter hvert skjøv hun renter og avdrag foran seg ved å betale ett lån med å ta opp et nytt. Ikke alle som sliter med å betale gjeld, kaster bort pengene på luksusvarer og utsvevende livsstil. Men flere forbrukslån, som gir raske penger og fristende kreditt, påfører deg rådyre renter, avdrag og gebyrer som kommer ut av kontroll. Det er ikke uvanlig at det baller på seg og man kommer inn i en ond sirkel det er vanskelig å komme ut av.

Økonomieksperter advarer mot den økende trenden, og til Dagens Næringsliv sier førsteamanuensis Trond M. Døskeland ved Norges Handelshøgskole at forbrukslånene minner om subprimelånene i USA - en sentral del av finanskrisen i 2008. «De ble pushet til kunder som ikke hadde godt av denne typen produkter», sier Døskeland. Slike lån markedsføres pågående, noe Forbrukerombudet ønsker å regulere og begrense. Det er problematisk at de som gir kundene slike lån, kaller seg «rådgivere», men i praksis er selgere for sin arbeidsgiver. De lokker kunder som egentlig har for dårlig råd og gjennom bonuser og prestasjonsavhengig lønn har de en egeninteresse i å signere så mange lånavtaler med så mange kunder som mulig. De opererer dermed slett ikke som rådgivere med forbrukerens interesser i høysetet.

Når antall personer med misligholdt gjeld øker, særlig i aldersgruppa under 25 år, må det gjøres mer for å hindre dem i å havne i økonomisk uføre. Ingen er tjent med at folk blir avhengige av offentlige ytelser for å klare seg. Den forrige regjeringen vedtok å opprette et gjeldsregister, der opplysninger om privatpersoners økonomiske forhold er tilgjengelig for utlånere, slik at de kan vurdere søkerens betalingsevne. Det ble stoppet av Høyre/Frp-regjeringen. Nå må det tilbake på agendaen.

Les også
NYHET Nå advarer hun andre mot å gå i samme fella.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00