barnevernet i Ringsaker melder igjen om problemer. Hele seks av ti saker henlegges. Det er en høy andel, sier rådmann Jørn Strand. Riktignok har det vært gjort mange forbedringer siden den dramatiske situasjonen kommunen hadde i 2012. Da ble loven brutt i nesten halvparten av barnevernssakene i Ringsaker. I fjor ble loven bare brutt i to prosent av sakene.

Men når det ikke gjøres undersøkelser overhodet i 35 saker, og 166 saker henlegges uten noen tiltak, er det stor fare for at lista ligger for høyt for å få hjelp av barnevernet. En evaluering kommunen har gjort, viser at det er stort arbeidspress i barnevernet. For få ledere med fagkompetanse gjør at presset på dem blir ekstra stort.

Til tross for at kommunen har økt antall ansatte, har Ringsaker kommune fortsatt færre ansatte enn landsgjennomsnittet. De ansatte har også flere saker enn det som er gjennomsnittet på landets barnevernskontorer. Skal Ringsaker nå landsgjennomsnittet, må det sju nye stillinger til.

Hva kommer det så av at Ringsaker sliter så tungt med å innfri kravene? I evalueringsrapporten pekes det på at kommunen får dårlig uttelling når oppvekstforholdene måles. Det er mange på uføretrygd mellom 18 og 44 år, og det er mange aleneforsørgere. I tillegg har flere innbyggere helseutfordringer enn andre steder. Røyking hos kvinner og overvekt og fedme blant menn, i tillegg til hjerte og karlidelser, kols og lungekreft, er faktorer som preger befolkningen i Ringsaker.

Det er altså ingen enkel jobb å snu situasjonen. I et kortsiktig perspektiv må barnevernet settes bedre i stand til å gjøre jobben sin. På lang sikt må kommunen skape bedre oppvekstforhold for barn flest. Det betyr blant annet at flere familier kan gi ungene sine en god oppvekst. Slike endringer skjer ikke over natten. Men kommunen kan uansett ikke akseptere at barn som er utsatt for vold eller en uakseptabel livssituasjon, lider. Rådmannen kommer nok derfor ikke utenom at det må ansettes flere i barnevernet, selv om budsjettene sprekker. Nå har han jo dessuten et overskudd å ta av.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.