Alt tyder på at Thorbjørn Jaglands tid som leder av den norske Nobelkomiteen er over. Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder bekrefter at det letes etter kandidater som kan overta lederjobben i komiteen. Det er ingen tvil om at dette er en jobb det er knyttet stor prestisje til. Norge har hvert år hele verdens oppmerksomhet når fredsprisen deles ut.

Thorbjørn Jagland har stått for flere kontroversielle prisutdelinger. Han høstet sterk kritikk da han tildelte USAs president Barack Obama prisen, samme år som Obama vant det amerikanske presidentvalget. Mange mente at Obama ikke hadde rukket å utrette noe som helst. Den fredspristildelingen som har fått størst konsekvenser er likevel da komiteen ga prisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Forholdet mellom Norge og Kina er fortsatt på frysepunktet etter at Xiaobo fikk prisen. For Kina er det fortsatt umulig å se tildelingen som noe annet enn en fiendtlig handling fra norske myndigheter. Dette har også gjort det politisk umulig å skifte ut Jagland som komitéleder. Et slikt skifte ville fra kinesisk side bli oppfattet som en innrømmelse fra Norges side av at prisutdelingen til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen ikke skulle skjedd.

Vi synes ikke Jagland bør byttes ut som leder for Nobelkomiteen på grunnlag av disse to tildelingene. Det er viktig at fredsprisen også er kontroversiell, bare slik kan den opprettholde sin betydning som et internasjonalt virkemiddel for fred. Men vi er enig med dem som peker på Jaglands problematiske dobbeltrolle som gjenvalgt generalsekretær i Europarådet. Denne posisjonen krever et så godt forhold til Russland som mulig, for å sørge for fortsatt fred i Europa. Kampene i Ukraina og opposisjonelles stadig vanskeligere vilkår i Russland gjør det vanskelig å ha begge rollene.

Det er snart fem år siden Liu Xiaobo fikk prisen. Et skifte i Nobelkomiteen kan ikke lenger kalles noe knefall for Kina.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.