For det første opprettholdes ønsket om ett sykehus for hele Innlandet. For det andre melder Hamar seg på i kampen om å få sykehuset. Når Lillehammer sier nei til sykehus ved mjøsbrua og Elverum forsøker å bli «helsebyen», er det ingen grunn til at Hamar skal sitte stille. Så får vi leve med at politikerne ikke helt klarte å bestemme seg for hva som er «i nærheten av Hamar».

Les også: Vil ha sykehus til Hamar

Opptakten til vedtaket er mer problematisk. Som lyn fra klar himmel slipper rådmann Bjørn Gudbjørgsrud et forslag om at Hamar skal posisjonere seg som vertskommune for et nytt fylkessykehus. Det avholdes lukket gruppeledermøte med rådmannen til stede. Det er regelstridig hvis det drives saksbehandling med politikerne bak lukkede dører.

Og hvilken informasjon sitter rådmannen på, som fikk ham til å be Hamar-politikerne om å slåss for et fylkessykehus? Han skal ha fått innspill fra Helse sørøst om at sykehus ved Mjøsbrua vil bli vraket, men er ikke villig til å bekrefte hvor informasjonen kommer fra. Dette er urent trav fra både rådmannen og Helse sørøst.

Hvis helsemyndighetene ikke vil ha hovedsykehus ved Mjøsbrua bør det komme på bordet raskt. Da holdes hele regionen for narr. Hvis rådmannen sitter på slik informasjon bør den bli tilgjengelig for offentligheten. Særlig er det viktig når den legges til grunn for et politisk vedtak.

Det er det motsatte som skjer når slikt blir drøftet bak lukkede dører. Det er ikke i tråd med kommunens mål om å praktisere åpenhet, en målsetting som også er tydelig uttrykt av det politiske flertallet. Åpenhet og ryddighet er kravet fra Arbeiderpartiets gruppeleder Grete Solli. Det er det ikke vanskelig å slutte seg til. En så viktig sak som dette har ingen ting å gjøre i de lukkede rom. Vi imøteser en redegjørelse fra rådmann og ordfører om hvilken informasjon som førte til snuoperasjonen i sykehussaken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.