det er full fyr i sykehusdebatten igjen. Einar Busterud, ordførerkandidat for By-og bygdelista (BBL) i Hamar, har erklært ideen om et storsykehus ved Mjøsbrua som død. I stedet vil han bygge et nytt hovedsykehus for Hedmark på Midtstranda. Årsaken er at Busterud har mistet troen på at Hedmark og Oppland klarer å samle seg om et felles storsykehus for Innlandet.

Busteruds helomvending speiler den negative utviklingen i sykehusprosessen. Hamar Arbeiderblad argumenterte i flere år for et felles storsykehus, ut fra tanken om at å samle mest mulig kompetanse ett sted er det beste for pasientene. Vi konstaterer imidlertid at prosessen har kjørt seg fullstendig fast. Dessverre tror vi de pågående utredningene av ulike alternativer er rene skinndiskusjoner, hvor Oppland til slutt uansett vil sette foten ned. De dype samarbeidsproblemene mellom de to fylkene har også ført til at planen om et innlandsuniversitet har havarert.

De tyngste næringslivsaktørene har signalisert at tålmodigheten med mjøssykehuset er slutt. På et seminar i regi av Vikinglauget viste dessuten byutviklingseksperter hvor viktig det er at et sykehus ikke lokaliseres ut fra politiske og geografiske kompromisser, men legges i tilknytning til den byen som har mulighet til å være regionens motor. Det vil være en viktig driver for å oppnå befolkningsvekst.

Vi tror flere politikere i vår region vil følge etter Einar Busterud. Det er forståelig at Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) reagerer sterkt. Mjøssykehuset i Moelv står i fare for å bli avskrevet. Men Hamar-ordfører Morten Aspeli (Ap) uttrykte så sent som i mai i år både bekymring og utålmodighet med sykehusmotstanderne i Oppland. Han etterlyste vilje til framdrift i nabofylket, og pekte på et fylkessykehus i Hamar som alternativ. Utspillet til Busterud er åpenbart rettet inn mot valgkampen. Det eneste gode svaret er et politisk gjennombrudd i Innlandet som gjør at storsykehuset blir et realistisk alternativ.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.