Et par stygge drukningsulykker den siste tida har satt ny fart i debatten om tiltak, og nå kan det være håp om at noe endelig vil skje. Det kan vi i første rekke takke stortingsrepresentant Abid Q. Raja (V), som på kort varsel kalte viktige aktører inn til et «krisemøte» i Stortinget onsdag, og som bebuder et forslag om en konkret handlingsplan og en nasjonal norm for hva som er svømmedyktighet når Stortinget åpner igjen til høsten.

Våre nordiske naboer er land vi normalt kan sammenlikne oss med. Tallene viser at Norge ligger på jumboplass i Norden. På Island kan 96 prosent av tiåringene svømme, i Sverige 85 prosent, i Danmark 79 prosent og i Finland 72 prosent. Kunnskapsløftet slår fast at norske barn skal være svømmedyktige etter 4. klasse, men en undersøkelse gjennomført for Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund i 2013 viste at bare halvparten av landets femteklassinger kunne svømme 200 meter. Samtidig ligger vi på drukningstoppen. Klassekampen har omtalte en fersk tilsynsrapport som viser avvik fra opplæringslovens krav til svømmeundervisningen i 90 prosent av norske skoler. Det er tydelig at det er nødvendig å ta noen tak nå.

Kristelig Folkeparti har foreslått å innføre en nasjonal ferdighetsprøve i svømming i 4. klasse, som alle elever må bestå før opplæringen kan avsluttes. Vi ser klart at en slik prøve kan knyttes opp mot Rajas bebudede forslag om en nasjonal norm. Men kanskje er dette å begynne litt i feil ende. Svømmepresident Per Rune Eknes har påpekt at skolene sulter etter kompetanse spesielt innen svømming og at det nå trengs et langsiktig løft. Det må settes av penger til etterutdanning av lærere som kan undervise i svømming. Det bør bli det viktigste punktet i Rajas forslag til handlingsplan.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.