Til Aftenposten sier han at tiden er inne for å gjøre noe annet. I tillegg avslører han at han er tilhenger av norsk NATO-medlemskap, en sak som i sin tid var en av de virkelige merkesakene for norsk venstreside.

Vi ser ingen grunn til å betvile Solhjells personlige ønske om å lære seg et annet yrke enn det å være politiker. Men det går heller ikke an å neglisjere at han ikke er alene om å forlate det som av mange velgere oppleves som et synkede skip. Solhjell får følge av både Heikki Holmås og Snorre Valen, som også har takket nei til å bli nominert på stortingslisten. Heldigvis kan SV glede seg over at utrettelige Karin Andersen fra Hedmark sier ja til en ny nominasjon hvis hun blir spurt.

SV sliter fortsatt med å reise seg etter åtte år i rødgrønn regjering. På en rekke meningsmålinger ligger partiet under sperregrensen. Skulle Arbeiderpartiet klare å gjenerobre regjeringsmakten ved valget i 2017, vil det være uten SV i regjering. Det er ytterligere en grunn for SV til å finne tilbake til sin gamle rolle som opposisjonsparti.

Vi ser at det er i denne retningen SV ser ut til å trekke. SV valgte å stå utenfor både skatteforliket i Stortinget, og forliket som utformet den nye asylpolitikken. Det er forståelig. Dette er politiske områder hvor SV kan tjene mer på å utfordre Arbeiderpartiet, enn å forsøke å påvirke et bredt forlik.

Men det er ikke nok å kritisere Ap på de tradisjonelle sakene. SV må fornye seg og utforme politikk som treffer nye velgere. For eksempel har partiet mistet grepet på velgere som er opptatt av miljøpolitikk. Solhjell peker i Aftenposten-intervjuet på at venstresiden har vært for lite kritisk til muslimske miljøer dominert av mørkemenn. Norsk politikk trenger et modig, moderne, maktkritisk parti på venstresiden. SV har så langt ikke klart å utvikle ny politikk som legger premissene for samfunnsdebatten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.