Det blir ingen rødgrønn allianse foran stortingsvalget i 2017. Leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, torpederte denne muligheten før helgen, ved å erklære at SV vil gå til valg uten noen politisk avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. I stedet skal partiet inngå en avtale med velgerne. Utspillet kommer knapt som noen overraskelse. Virkeligheten er jo at SV etter åtte år i regjering har fått stadig færre velgere å inngå en avtale med. Ulike forsøk på å profilere partiet på nytt har ikke lykkes. SV er nede på kne.

I 2005 var det viktigst for SV å få regjeringsmakt. Mange husker fortsatt at finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen klarte å innføre retten til barnehageplass for alle. Det var et av SVs viktigste valgløfter. Men etter hvert ble det vanskeligere og vanskeligere for velgerne å se forskjellen på SV og Ap.

Med Høyre og Frp i regjering burde det egentlig være gode muligheter for SV til å markere seg som et tydelig opposisjonsparti i norsk politikk. Men så langt har ikke Lysbakken klart å overbevise velgerne om at SV trengs. Ap har rollen som det dominerende opposisjonspartiet. SV blir liggende i skyggen. Det er lenge, lenge siden 2003 da SV gjorde et brakvalg med en oppslutning på 13 prosent.

I Ap blir nok Lysbakkens utspill møtt med stille applaus. Slitasjen mellom SV og Ap var stor de siste årene i regjering. Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært tydelig i sitt friere overfor Kristelig Folkeparti. KrF-leder Knut Arild Hareide opplever økende frustrasjon hos sin medlemmer over rollen som regjeringens støtteparti. Med SV ute av bildet blir det enklere å samarbeide med Ap etter valget i 2017.

Vi trenger et alternativ til H/Frp-regjeringen som er sterkt nok til å overta regjeringsmakten. Men vi trenger også et SV som er livskraftig nok til å spille rollen som venstreopposisjon. Skal SV komme tilbake i norsk politikk, skjer det nok helst uten å sitte i regjering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.