Den blå regjeringen har bebudet store endringer i dagens landbrukspolitikk når landbruksoppgjøret tar til om en måneds tid. I går ble den første biten rullet ut for offentligheten. Melkeprodusentene er først ut. En heving av produksjonstaket er en del av den pakken som departementet vil legge fram for bondeorganisasjonene når de møtes over påske. Samtidig legges det opp til å lage større regioner for handelen med melkekvoter. Ifølge landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), er dette virkemidler som skal gjøre det mer attraktivt å bli melkebonde, og med det sikre en bedre rekruttering innen melkeproduksjonen. Både bondeorganisasjonene og opposisjonen på Stortinget vender tommelen ned.

Ordningen med melkekvoter ble skapt på 1970-tallet, og en av arkitektene bak den var daværende leder i Stortingets landbrukskomite, Berge Furre (SV). Den var en del av det som ble kalt «kanaliseringspolitikken», der målet var å øke kornproduksjonen og selvforsyningsgraden. Ved å flytte melkeproduksjonen vekk fra flatbygdene og ut i distrikter der det ligger til rette for grasproduksjon, kunne en øke landets kornproduksjon. Samtidig ble omsetning av kvotene begrenset til å følge fylkesgrensene.

Det er dette regjeringen nå legger opp, ved på den ene siden å ville heve taket for kvotene, kanskje fjerne det helt, samtidig som det skal omsettes kvoter i et større område enn dagens fylker. Representantskapet i Norges Bondelag var raskt ut i går med å advare mot en slik politikk. Etter bondelagets oppfatning vil dette over tid føre til at melkeproduksjonen flyttes tilbake til flatbygdene til fortrengsel for kornproduksjonen. Det vil skape behov for større import og mer bruk av kraftfôr, samtidig som større områder av Norge vil gro igjen.

Da landbruksministeren møtte organisasjonene på Store Ree i Stange før jul, la hun vekt på at hun vil lytte til gode argumenter fra aktørene i landbruket. I går sa hun at hun ikke helt har konkludert når det gjelder melkekvoter. Det er ingen tvil om at aktørene har gode argumenter overfor en lyttende statsråd her.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.