Debatten om kommunesammenslåing har fått ny kraft. Utspillet fra ordføreren i Hamar, Morten Aspeli (Ap), kan man ikke unnlate å forholde seg til. Ja, om man ikke er ordfører i Løten da, og ikke engang er villig til å tenke tanken på å være en del av noe større. Aspeli peker på at kommunegrensene på Hedmarken hemmer Hamars utvikling. Det enkleste grepet er å gjøre Hamar og Stange til en kommune. Men Hamar-ordføreren vil gjerne ha med både Ringsaker og Løten i denne debatten.

Det er ikke overraskende at det er fra Hamar utspillet kommer. Hamar er den udiskutable motoren på Hedmarken, og den eneste byen som har format til å bli det tyngdepunktet for framtidsrettet næringsvirksomhet som Hedmark virkelig trenger. Vi registrerer at invitasjonen fra Hamar får positiv mottakelse både i Stange og Ringsaker. Begge kommunene lover å ta debatten. Det er de da også nødt til siden regjeringen har igangsatt en stor kommunereform.

Stange bør innlemmes i Hamar. Mange av kommunens innbyggere betrakter allerede Hamar som sitt naturlige sentrum. Vi forstår at Ringsaker vegrer seg, etter å ha satset tungt på næringsutvikling og byutvikling. Ringsaker kan likevel aldri overta Hamars posisjon. Løten velger å lukke øynene. Vi er overrasket over at ordfører Bente Elin Lilleøkseth, som også er fylkesleder for Hedmark Arbeiderparti, velger å neglisjere et så viktig spørsmål. Løtens ambisjoner kan ikke strekkes lenger enn til å ivareta de kommunale tjenestene for innbyggere sine. Det blir for smått når Kommune-Norge skal tegnes på nytt. Det er legitimt å si nei til sammenslåing, men det må i det minste være vilje til å vurdere saken.

Vi hilser oppfordringen fra ordfører Aspeli velkommen, og ser fram til en konstruktiv debatt om Hamar-regionens framtid. I denne saken er det heller ingen ulempe at alle ordførerne for tiden kommer fra samme parti.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.