Det kommer ingen sak fra regjeringen til Stortinget om rovdyrpolitikken før jul. Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) uttalte i går til Østlendingen at saken om bestandsmål for ulv og ulvesonen er forsinket. Det er de harde frontene i rovdyrpolitikken som skaper store utfordringer, ifølge avisen.

Vi er ikke overrasket. Temperaturen i rovdyrdebatten er høy, og frontene til dels uforsonlige. Statssekretær Lunde beskriver det brede rovdyrforliket på Stortinget i 2011 som en seier. Han ønsker et like bredt forlik nå. I ettertid er det grunn til å spørre hvem forliket var en seier for? På mange av de politiske landsmøtene i Hedmark og Oppland i forkant av kommunevalget, kom det tydelige signaler om at nok er nok for mange av dem som lever i og i nærheten av ulvesonen.

Ulvens utbredelse har gitt den nærkontakt med større grupper av befolkningen, og i mer urbane områder enn før. Samtidig ser vi at miljøvernorganisasjoner som World Wild Fund for Nature jobber målrettet for at en større del av naturen skal tilhøre rovdyrene, med særlig vekt på ulven.

Det er bra hvis vi kan få et nytt, bredt rovdyrforlik. Samtidig må et nytt forlik ikke føre til at landbruksnæringen ofres. Signalene fra dem som driver med beitedyr i utsatte områder er ikke til å ta feil av. Opplevelsen av ikke å bli hørt er tydelig markert gjennom en rekke politiske resolusjoner. Et politisk rovdyrforlik må sikre at de som lever av beitedyrene ser at de har en framtid.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.