Som kjent ble Mahamud, som jobber som bioingeniør ved Ullevål sykehus, fratatt sitt norske statsborgerskap da det ifølge Utlendingsdirektoratet framkom opplysninger som tilsier at Mahamud ikke kommer fra Somalia slik han oppga da han kom til Oslo i 2000. Nå skal Oslo tingrett avgjøre spørsmålet.

Saken har vakt stor oppsikt, og en rekke sentrale politikere på Stortinget har engasjert seg. Hovedargumentet er at det framstår som urimelig at en velintegrert person med jobb og familie skal miste statsborgerskapet og kastes ut av landet etter 17 år.

Det har derfor vært tatt til orde for å flytte behandlingen av slike saker fra utlendingsmyndighetene til domstolene. Slik håper man at en alvorlig inngripen i et menneskes liv som det å bli fratatt statsborgerskapet skal omfattes med større grad av rettssikkerhet.

Tvert imot frykter vi at det motsatte vil skje. En overarbeidet domstol vil få enda lengre venteliste med ubehandlede saker. Og hvorfor skulle konklusjonen bli en annen når regelverket er det samme? Andre kriminelle forhold har en foreldelsesfrist. Det bør også kunne gjelde saker hvor det er gitt uriktige opplysninger for å få opphold i Norge. I tillegg bør det ikke være mulig å gjøre noen statsløse. Å lyve for å få opphold i et annet land skal ikke lønne seg. Men etter 17 år er statsløshet en for streng reaksjon, selv om Mahamud skulle være skyldig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.