Hamar Arbeiderblad har i flere artikler omtalt den fastlåste striden om hvilken kommune som skal betale for 18-åringen fra Åmot som har Down syndrom.

Les vår dokumentar som startet saken.

Hun var en jente uten noe særlig sosialt liv inntil hun kom på Grobunn i Stange. Da endret livet seg totalt, og hun fikk for første gang venner. Men Åmot nektet plutselig å betale for oppholdet, og krever at Stange kommune skal ta kostnadene som vertskommune for Grobunn.

Vi vil berømme kommuneledelsen i Stange for å endre standpunkt. Kommunen sørger for at Fieke og hennes foreldre ikke lenger behøver å leve i uvisshet. Kommunalsjef Tove N. Selnes erkjenner at Stange kommune kunne gjort ting annerledes i denne saken. Innrømmelsen tilsier at det er vilje i administrasjonen til å gjøre en ny vurdering og komme til et annet resultat.

Les også: Fieke får bli på Grobunn

Det er så langt ikke tilfelle med Åmot kommune, som fortsatt hevder at Stange skal betale for Fieke. Skulle det bli vanlig praksis må Stange betale for samtlige 20 beboere, noe som sannsynligvis vil bety slutten for tilbudet på Grobunn. Derfor støtter vi Stange-ordfører Nils A. Røhne, når han i et brev til ordføreren i Åmot skriver at han fortsatt prinsipielt mener at Åmot må betale når en av kommunens innbyggere skal ha opphold på Grobunn. Riktignok skal Åmot gå en ny runde administrativt på hvordan Fieke Van Loons Grobunn-opphold er behandlet. Men vi savner viljen til å forstå sakens prinsipielle side. Vi undrer oss også over at den politiske ledelsen i Åmot kommune ikke går tyngre inn i sakens realiteter.

Til syvende og sist vil Fieke-saken ende hos Fylkesmannen. Vi har tiltro til at han vil skjære gjennom og plassere det økonomiske ansvaret der vi mener det hører hjemme, nemlig hos Åmot kommune. Noe annet vil få betydelige konsekvenser. Så enkelt kan det ikke være å endre en praksis som har eksistert i 22 år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.