Dagen faller sammen med det som nok blir vinterens politiske superhelg. Det ene av statsministerpartiene, Høyre, avslutter sitt landsmøte i helgen. Det andre, Arbeiderpartiet, avvikler sine fylkesårsmøter. Begge deler omfattet med stor interesse blant politisk interesserte nordmenn.

Som en hovedregel avgjør utfallet av et stortingsvalg hva slags regjering vi får. I år kan det bli et unntak fra denne regelen. Vi har to klare statsministerkandidater, Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre. En av dem blir statsminister til høsten, men det er fortsatt uavklart hva slags regjering de skal lede. Det kan bli avgjort først når valgresultatet ligger på bordet.

For første gang foreligger det ikke et eneste klart regjeringsalternativ før valget. Erna Solberg har mislyktes med å samle alle de fire borgerlige partiene i en regjering de fire årene som er gått siden siste valg. Venstre og KrF bandt seg til regjeringen som støttepartier, med en forutsetning om å kunne gå inn i regjeringen i løpet av perioden. Det har ikke skjedd. Tvert imot har begge partiene klart sagt fra at de ikke vil kunne samarbeide videre med Fremskrittspartiet, og har lansert et blågrønt alternativ sammen med Høyre. Fremskrittspartiet står fast på at de ikke vil støtte noen regjering de selv ikke er med i.

Arbeiderpartiet går denne gangen til valg uten noe klart regjeringsalternativ. Det har ikke skjedd før. Historisk har partiet alltid ønsket å regjere alene. Ved de tre siste valgene har partiet bedt sine velgere om tilslutning til en regjering sammen med Senterpartiet og SV. Denne gangen holder partiet døra åpen også for andre, i første rekke Kristelig Folkeparti, mens SV foreløpig slikker sine sår etter det forrige regjeringsprosjektet, og har vært litt lunkne.

Vi går et spennende halvår i møte. Meningsmålingene viser omtrent dødt løp. Hvilket av småpartiene som kommer over sperregrensen vil trolig avgjøre valget. I øyeblikket balanserer Venstre og SV på kanten. KrF kan heller ikke føle seg trygge, og MDG kan overraske.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.