Det gjør inntrykk når Aftenposten bringer et slikt faktum på sin førsteside på fireårsdagen for markeringen av terroren 22. juli. Seks av ti foreldre sliter med sorg av svært sterk intensitet, og to av tre har betydelige symptomer på posttraumatisk stresslidelse. Mens vi som nasjon har begynt å bevege oss videre fra terrorhandlingene, sitter noen igjen med en sorg som for enkelte innebærer at de aldri kommer tilbake i arbeid slik de var.

Gårsdagen var som ventet preget av minnemarkeringer over hele landet. AUF-leder Mani Hussaini kom med en viktig advarsel da han pekte på den framvoksende ekstremismen i Europa. Det generelle debattklimaet er for lengst er tilbake der det var før terroren rammet Norge. Derfor slutter vi oss til AUF-lederens grensedragning når han sier at hatefull og rasistisk retorikk brukes av dem som ikke ønsker seg et samfunn med plass til ulike mennesker.

Likevel tas det etter fire år til orde for at minnemarkeringene i årene som kommer skal tones noe ned i forhold til i dag. Det er i så fall en konsekvens av at vi begynner å legge terrorens grufullheter bak oss, og plassere denne dagen inn i vår nasjonale historie som en hendelse vi ikke skal glemme. John Magne Pedersen Tangen fra Hedmark AUF er et eksempel på at livet går videre, selv om minnene hans fra Utøya i 2011 ikke forsvinner. Da han i går besøkte gravene til de to ungdommene fra Hedmark som mistet livet på grunn av terrorhandlingene, forklarte han hvordan han hadde brukt mye tid og krefter på å komme tilbake. Nå styrer han igjen sitt eget liv, og ting går framover selv om minnene alltid vil være der.

Det er viktig å komme videre, samtidig som vi ikke skal glemme terroren og de politiske årsakene til at terroren fant sted. Vi skal imidlertid også ta med oss at for noen vil kanskje aldri sårene leges. De som mistet sine aller kjæreste sliter fortsatt med å finne en vei tilbake til livet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.