Hva er mest lettvint og praktisk? Og hva er mest miljøvennlig? HIAS varsler endringer i ordningen med husholdningsavfall for alle fire kommunene på Hedmarken. Utgangspunktet er at renovasjonsselskapet ønsker en endring med de såkalte småsamlerne, der folk i dag skal kaste glass, papir og metall. Forslaget, som er tenkt innført fra høsten 2016, medfører blant annet at privatpersoner får egne dunker for papp/papir og glass/metall hjemme.

Nyheten om en ny søppelhverdag har fått folk til å kaste seg ut i kommentarfeltet for å si sin mening. Det viktigste spørsmålet for mange er hvor mye dyrere dette blir for dem. HIAS sier at avgiften kan øke med 65 kroner i året, hvis alle kommunene går med på den nye ordningen. Det må man si er en meget liten sum å betale for å kunne kaste søpla si rett utenfor inngangsdøra, i stedet for å måtte kjøre det til en småsamler som kanskje viser seg å være full allerede. Småsamlerne er lett for dem som bor rett i nærheten av en. For de eldre, dem som ikke har bil eller av andre grunner ikke er mobile, vil det derimot være en vesentlig forenkling å få private søppeldunker i stedet for å måtte ta søpla med på bussen eller i rullestolen.

Samtidig er det forståelig at folk ikke verken har plass til eller lyst på enda en dunk i oppkjørselen, i boden eller på tunet, i tillegg til at de bekymrer seg for utsiktene til åtte uker mellom henting og at søppel vil hope seg opp. Det er jo nettopp det som ofte har vist seg å skje ved småsamlerne – bare at da er forsøplinga ute av syne for dem som har levert det fra seg ...

Hovedspørsmålet for HIAS og kommunene som skal ta opp saken i kommunestyrene i løpet av høsten, må likevel være hvorvidt en ny ordning vil få flere mennesker til å kildesortere avfallet. De erfaringene HIAS har hentet inn fra andre steder i landet, viser at et slikt system gjør at flere blir flinkere og tar seg bryet med å skille papp og glass fra det generelle restavfallet. Da er dette en åpenbar forbedring – også med en økt avgift. Hvis det derimot ikke er noen total miljøgevinst i et nytt system, er det liten grunn til å endre dagens praksis.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.