E mann er død etter å ha løsnet skudd mot politiet. Skuddepisoden som endte et liv og brakte en politimann på sykehus med alvorlige skuddskader, har rystet oss. Det er alltid alvorlig når polititjenestemenn tar liv. Det er jo den motsatte funksjonen vi vil at politiet skal ha, nemlig å beskytte oss slik at liv ikke går tapt. Dessverre endte det med et tragisk utfall i Ottestad lørdag ettermiddag.

Spesialenheten for politisaker er allerede i gang med avhør av dem som deltok under aksjonen. En fersk skuddepisode i Oslo hvor en kvinne ble skutt av politiet, har ført til en ny nasjonal debatt om den midlertidige bevæpningen av politiet. Ville det bli løsnet skudd hvis politiet ikke hadde hatt våpen?

Det kan for noen synes naturlig å se skuddramaet i Ottestad i det samme perspektivet. Det vil vi advare mot. For det første har vi for lite kunnskap om sakens fakta til å hevde at denne hendelsen gir noe grunnlag for å starte en debatt om bevæpningsspørsmålet. For det andre må vi også huske på at spørsmålet om bevæpning av politiet har to sider. Politiets Fellesforbund har argumentert sterkt for generell bevæpning av politiet, av hensyn til den enkelte polititjenestemann.

Vårt standpunkt er at vi er skeptiske til at norsk politi skal være bevæpnet. Vi frykter at dette generelt vil bidra til mer våpenbruk når politiet skal bekjempe kriminalitet. Men det vi så langt vet om hendelsen i Ottestad, indikerer at bevæpning har spart livet til en politimann i en situasjon hvor han normalt ikke ville hatt våpen. Selv om vi er motstandere av bevæpning, må vi være åpne for at det også oppstår situasjoner hvor våpen redder politifolks liv.

Like lite som tilhengere av væpnet politi bør bruke hendelsen i Ottestad til å argumentere for generell bevæpning, bør motstandere av det bruke den som argument for det motsatte. Vi skal ikke glemme at det er ni år siden sist norsk politi skjøt og drepte en person. Det er i seg selv et kvalitetsstempel for politiet, og viser evnen til å bekjempe kriminalitet med et minimum av maktbruk.

Les også
NYHET Mann drept og politimann skadd i skuddveksling i Ottestad.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.