I barnehagene i Ringsaker lærer ungene matte, engelsk og norsk. For å forberede fire-fem-åringene og gjøre overgangen til skolestart så myk som mulig, etablerer barnehagene førskolegrupper der ungene introduseres for fagområder som inkluderer blant annet språk og tekst, antall, rom og form, etikk, samfunn og kreativitet.

Unger flest gleder seg til å begynne på skolen, få bøker og pennal, å begynne å lære. De liker å føle seg store og vokser på å bli behandlet som fornuftige individer, derfor er det stas å være med i førskolegruppa i barnehagen. Lærere for første trinn i grunnskolen sier også at de godt kan merke forskjell på unger som har og ikke har gått i barnehage. De som ikke har erfaring med barnehagelivet trenger mye lengre tid på å tilpasse seg hverdagen i skolen. Unger som har gått i barnehage kjenner reglene med å rekke opp hånda og vente på tur, de vet hvordan det fungerer når de må forholde seg til store grupper og en voksen leder som ikke er ens egen forelder. Sosiale ferdigheter og en grunnleggende trygghet er det viktigste barnehagen kan lære ungene. At de derimot skal lære engelsk fra de er fem år, kommer vesentlig lenger ned på lista.Det er ikke enighet i pedagogiske miljøer om at skolefag bør introduseres for barnehagebarn. Mari Pettersvold og Solveig Østrem ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold er blant dem som har kritisert et prosjekt i Agder, der barnehagene drev mer systematisk undervisning av de eldste ungene. Forskerne mener resultatet kan være akkurat motsatt av ønsket effekt; forskjellen mellom barna øker, og de, fordi de ikke er modne nok til å håndtere strukturert opplæring, får slett ingen flying start på skoletida. Det er en grunn til at skolestart er lagt til året man fyller seks, og selv da opplever skolene utfordringer i klasserommet fordi nivået på såkalt skolemodenhet er så ulikt. Det skal derfor ikke settes eksplisitte læremål for barnehagebarn, selv ikke i vår iver etter å «løfte norsk skole». Barnehagens pedagoger må sørge for at lek, fellesskap og nysgjerrighet er hovedfokus, og gjennom det håpe at man også utvikler ungenes lyst til å lære. Resten skal overlates til skolen - og foreldrene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.