Har en elev mer enn 10 prosent fravær i timene oppnås ikke standpunktkarakter i faget. Dermed får vi en innskjerping av dagens situasjon, etter at daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) avskaffet lokale fraværsgrenser i 2009.

Fravær i den videregående skolen er et betydelig problem. Det er selvsagt all grunn til å spørre om kravet til teoretisk utdanning har blitt trukket for langt, slik mange innen utdanningssektoren hevder. Men når videregående skole først har blitt et nåløye for å komme videre i utdanningsløpet, er det avgjørende at flest mulig faktisk fullfører.

Vi tror kunnskapsministeren har rett i at det er viktig å sende ut et tydelig signal. Som Røe Isaksen sier til Aftenposten: «Skulk er ikke greit». Men med det fraværsnivået vi har i dag er det ikke nok med verbale oppfordringer. 10 prosent er et betydelig fravær, og det å skape en forventning til elevene om at de skal prestere er også å ta dem alvorlig.

Elevorganisasjonen er ifølge Aftenposten svært kritiske til den nye fraværsgrensen. Det påpekes at det slett ikke er alt fravær som handler om skulk, men at det også kan skyldes mobbing, psykiske vansker eller turbulente forhold på hjemmebane. Slike forhold er vanskelig å dokumentere.

Elever i videregående skole er på vei inn i det voksne livet. I mange kommuner, blant annet i Hamar, er det forsøk med stemmerett for 16-åringer. Da tror vi det også er riktig å signalisere at reglene for fravær bør ligne på dem vi finner i arbeidslivet. Når vi vet at både dokumentert sykdom, politisk arbeid og avtalt selvstendig studiearbeid ikke regnes som fravær, har vi vanskelig for å forstå elevorganisasjonens argumenter. Vi vil heller se om den nye fraværsgrensen gir resultater, slik at flere elver får en eksamen som de i framtida kan ha glede av.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.