Det er plasskrise for barneskolene i Ottestad. Elevtallet vokser kraftig, og ved skolestart til høsten vil det ikke være plass til forsvarlig drift av det første trinnet. Men det er en akutt krise som burde vært helt unødvendig.

Ottestad har to store barneskoler, omtrent på samme størrelse. Hoberg skole ble bygd i 1976, og var inntil for noen år siden den klart største. Arstad skole, med over 100 års historie bak seg, var omtrent halvparten så stor. Samtidig som Arstad skole ble kraftig bygd ut for å kunne ta dobbelt så mange elever, og for å tjene som en buffer for forventet elevtallsøkning, ble kretsgrensen mellom de to skolene fjernet, slik at begge skolers kapasitet kunne nyttes på like fot. Nå er altså kapasiteten igjen sprengt.

Stange kommunestyre vedtok onsdag å leie brakker fra og med skolestart til høsten for å skaffe godkjent plass for 1. trinn og for SFO på Hoberg skole. Da kommunen bygde nye lokaler for skolens nabo, Holmlund barnehage, for endel år siden, ble de tidligere barnehagelokalene tatt i bruk som base for 1. trinn. Men med kun 44 garderobeplasser som i sin tid var beregnet for barnehagebarn, er det ingen mulighet til å få plass til høstens 54 nybegynnere. Det er også meldt om store årskull i de kommende årene.

Kommunestyrets vedtak om krisetiltak for barneskolene i Ottestad burde strengt tatt vært fullstendig unødvendig. Det er nå flere år siden det ble vedtatt en kommunedelplan for Ottestad. Gjennomgangstonen i denne planen var vekst, og hvordan en skal håndtere denne veksten. Det ble i stor grad lagt vekt på tilrettelegging for barn og ungdom og barnefamilier. De siste årene har veksten i hovedsak kommet i Sandvika, med Nedre Tømte som det største området. Nå står snart Åkershagan for tur. Dette er altså planer for vekst i folketall og barnetall som har vært kjent i årevis, uten at det er tatt grep for å komme utviklingen i møte. Påbygg på den ene eller begge dagens skoler er mulige alternativer. En ny skole på Åkershagan et annet. Men planlegging tar tid. Denne tida har altså Stange kommune allerede brukt opp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.