Igjen diskuteres det hvordan vår boliggjeld skal begrenses. Den voldsomme prisveksten i Oslo-området har skremt politikerne. Med rekordlave renter har det knapt noen gang vært så billig å låne penger. Men en slik situasjon vil ikke vare evig, og hva skjer den dagen rentene øker? Vi risikerer at mange ikke lenger kan betjene sine låneforpliktelser, og slik vil boligmarkedet klappe sammen.

Men finansminister Siv Jensen (Frp) kan ikke regne med at Norges Bank setter opp lånerentene med det første. Det vil gi økt ledighet og begrense nødvendig vekst i norsk økonomi. Finanstilsynet foreslår i stedet at egenandelen for boligkjøpere skal bli enda høyere, og at det innføres en maksgrense for lån i forhold til inntekt.

Vi synes begge forslagene er dårlige. Først og fremst rammer de unge førstegangskjøpere, som får enda større problemer med å komme seg inn på boligmarkedet. Dessuten er det store prisforskjeller i ulike deler av landet. Mens en regulering av lån i forhold til inntekt kanskje kan fungere i Oslo-markedet, kan det være meningsløst i distriktene.

Politikerne ser ikke ut til å våge å irritere velgerne med å øke skatten på bolig. Vi tror det først og fremst er de som er velstående nok til å eie mer enn den boligen de selv bor i, som bidrar til å presse prisene oppover. En hardere beskatning av bolig nummer to vil på sikt kunne dempe prisveksten. Nå er boligkjøp blitt en attraktiv form for sparing. Men økt skatt er neppe det Siv Jensen ønsker å gå inn i valgkampen med.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.