Det kommer til å bli rikelig med tid til å diskutere innretningen på norske skatter og avgifter i årene som kommer, var budskapet fra finansminister Siv Jensen (Frp) da regjeringen satte seg ned til budsjettkonferanse i går. Med på vegen inn til forhandlingsbordet hadde finansministeren med sterke advarsler fra sine samarbeidspartnere i Stortinget mot skattekutt og et løfte om bråk på neste landsmøte fra den gamle partihøvdingen Carl I. Hagen dersom oljepengekrana ikke blir skrudd vesentlig opp.

Til Dagens Næringsliv i går sa Hagen at han tror Frp-landsmøtet vil kreve en god forklaring av Siv Jensen hvis oljepengebruken ikke blir høyere. Lekkasjer tyder på at det legges opp til å bruke 2,8 prosent av Oljefondets avkastning i neste års statsbudsjett. Det er det samme som i årets budsjett, som i hovedsak er den avgåtte rødgrønne regjeringens budsjett. Fordi Oljefondet har vokst, innebærer det 20 milliarder kroner mer til bruk. Hagen mener regjeringen må opp på 3,5 prosent. Det gir 50 milliarder kroner mer.

Samtidig advarer samarbeidspartnerne KrF og Venstre mot en slik pengebruk. - Vi må ikke sette norsk økonomi på spill på grunn av oljepengebruken, sa partiets leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen i går. Venstres nestleder Terje Breivik føyde til at «vi må ha en edruelig oljepengebruk, av ren solidaritet til kommende generasjoner. Venstre forlanger også en økning i miljøavgiftene på 7,5 milliarder kroner. Inn fra høyre kommer NHO med krav om en halvering av formuesskatten.

- Min advarsel er å ikke stirre seg blind på skattelettelser, men også se på de viktige velferdsordningene som må styrkes, innen skole, helse og justis, sa Syversen til NRK. Ikke minst Frp har mye å svare for i løfter om både skattekutt og satsing på velferd. Det kan ligge an til at ikke bare Carl I. Hagen vil ha mye å bråke for på neste landsmøte. På mange måter har samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre aldri stått mer på prøve enn akkurat nå. Det går mot en spennende politisk høst og vinter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.