Huset er et kommunalt tilbud til psykisk syke mennesker, som ikke klarer å leve det vi andre definerer som et vanlig liv. Komme seg ut av leiligheten sin, gå i butikken, møte andre mennesker; dette er store utfordringer for mange av brukerne av Sirahuset. De aller fleste har opphold på Sannerud bak seg, og er varig uføretrygdet. Sirahuset er et klassisk lavterskeltilbud til mennesker som er utskrevet fra psykiatriske institusjoner etter lange behandlingsopphold. Det handler om å gi dem noe å gå til, som kan gjøre livet litt lettere å leve.

Rådmannen foreslår nedleggelse av Sirahuset for å spare 2,2 millioner kroner. Vi forutsetter at forslaget er seriøst ment, og ikke et internt budsjettspill hvor Sirahuset brukes som en brikke for å øke budsjettrammene. Noe slikt ville være forkastelig og uverdig overfor til dels syke mennesker, som nå opplever stor usikkerhet fordi de frykter at tilbudet kan forsvinne.

Det er naturlig at rådmannen må se på alle budsjettposter for å få et budsjett i balanse. Heller ikke helsesektoren kan unntas en slik vurdering. Det er også åpenbart at Sirahuset har en høy prislapp. Det er et tilbud til få mennesker, sett opp mot bevilgningens størrelse.

Likevel tror vi det vil være et stort feilgrep å legge ned Sirahuset. Mennesker med psykiske problemer vil fort forsvinne inn i sine boliger hvor de blir sittende alene. Dermed usynliggjør vi det behovet som finnes. De dukker gjerne opp igjen i avisoverskriftene, når vi sjokkeres over høye selvmordstall innenfor psykiatrien. Det er avgjørelser som nedleggelse av Sirahuset som kan føre til at mennesker som allerede sliter tungt, blir sykere og tar sitt eget liv.

For noen kan Sirahuset bety at det over tid brukes mindre ressurser på kostbare behandlingsopphold på psykiatriske institusjoner. Det bør også telle med i det store regnskapet, selv om det ikke salderer rådmannens budsjett.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.