Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har vært tydelige på at loven som ble innført i 2009 ikke virker etter sin hensikt. Så skråsikre har de vært, at de knapt har hatt tid til å vente på konklusjonene i den bestilte, uavhengige evalueringen utført av Vista Analyse. Men nå forligger den. Konklusjonene er overraskende tydelige.

Omfanget av prostitusjon i Norge er redusert med 20-25 prosent etter at loven ble innført. Det er færre bakmenn, færre prostituerte, det har blitt mindre attraktivt for menneskehandlere å operere i Norge, dessuten er det lavere aksept hos økonomisk velstående menn for å kjøpe sex. Da regjeringen Stoltenberg innførte sexkjøpsloven var formålet å redusere menneskehandelen, redusere antall prostituerte og endre holdningene til det å kjøpe sex. Legger vi rapporten til Vista Analyse til grunn har loven lykkes på alle punkter.

De borgerlige partiene har angrepet sexkjøpsloven, blant annet fordi den representerer et inngrep i individets personlige frihet. Dessuten har man argumentert med at kriminalisering av sexkundene bare fører til at prostitusjonen foregår mer i skjul. Dermed blir de prostituerte de egentlige ofrene for loven, mens politikerne kan smykke seg med å ha gjennomført en ny lov, som det har vært uttrykt. Vi kan nå konstatere at argumentene ikke holder. Sexkjøpsloven har fungert etter sin hensikt, og etter vårt syn er det nå ingen grunn til å endre den.

Vi kan vanskelig se at de borgerlige partiene av ideologiske grunner likevel vil forsøke å fjerne sexkjøpsloven. Det er vel og bra å kjempe for individets frihet på prinsipielt grunnlag. Men økt menneskehandel med kvinner og barn er ingen vinnersak, heller ikke for politiske liberalister. Slikt følger i kjølvannet av prostitusjon. Færre prostituerte og færre bakmenn er fakta det er vanskelig å argumentere mot. Derfor tror vi sexkjøpsloven blir stående.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.