Riksantikvaren og Bane Nor gjør et forsøk på å finne en løsning i den betente jernbanestriden i Hamar. Slik velger vi å tolke e-posten som Hamar Arbeiderblad har fått tilgang til. Den avdekker at sentrale personer i Kommunaldepartementet har sittet i møte med ledelsen i Bane Nor, Riksantikvaren og Jernbanedirektoratet hvor dobbeltsporet gjennom Hamar er temaet.

Riksantikvaren har som kjent lagt ned innsigelse mot både brualternativet og kulvertalternativet til Bane Nor. Samarbeidsklimaet mellom de to etatene har heller ikke vært godt. I Bane Nor har det vært sterke reaksjoner på at Riksantikvaren kom med sin innsigelse så sent i prosessen.

Møtereferatet tyder på at Kommunaldepartementet nå legger press på etaten for å finne en løsning. Det er i seg selv positivt. Hamar trenger ikke et nytt E6 i Åkersvika, hvor områder båndlegges i årevis fordi staten ikke klarer å skjære gjennom og ta en avgjørelse. Det vil hindre sentrumsutviklingen, og skape en uholdbar uvisshet for alle boligeiere som blir berørt av de ulike trasévalgene.

Dessuten er en slik prosess et signal om at Kommunaldepartementet ikke bare lar seg diktere av Bane Nor. Det hører som kjent til sjeldenhetene at departementet velger å sette til side et klart råd fra det tidligere Jernbaneverket. Derfor har det vært all grunn til å frykte at det enkleste valget var å gi Bane Nor gjennomslag for sitt førstevalg: Vestkorridor på bru. Nå blir Bane Nor satt under press, i et forsøk på å finne en løsning.

En forbedret kulvert er ifølge møtereferatet det som er gjenstand for forhandlinger. Det er et spor også Fylkesmannen i Hedmark har lansert, og som fikk positiv respons hos Hamars ordfører. Forutsetningen er at kulverten går så dypt i terrenget at den i tilstrekkelig grad innfrir kravet om at sjøfronten skal være tilgjengelig. Til nå har Bane Nor stått steilt på sitt. Kanskje kan presset fra Kommunaldepartementet for å finne en løsning i samarbeid med Riksantikvaren være det som skal til.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.