Det var fredag før palmesøndag 1990 at passasjerskipet som skulle seile fra Oslo til Frederikshavn i Danmark begynte å brenne. Brannen ble slokket, men nye branner brøt ut. Etter noen minutter var alle korridorer fylt med dødelig røyk. Allerede etter noen timer forelå det opplysninger som tydet på at brannen var påsatt. En 37 år gammel dansk lastebilsjåfør som selv omkom, ble av politiet utpekt som den sannsynlige brannstifteren. Senere har det vist seg at han måtte være uskyldig, fordi flere av brannene brøt ut etter at han var død.

I dag arrangerer de pårørende en markering for å minnes de 159 menneskene som omkom i brannen. Men markeringen preges også av at det omsider er iverksatt ny etterforsking. De etterlatte har helt siden politiet i 1991 utpekte den danske lastebilsjåføren som den skyldige, hevdet at det foreligger indikasjoner på at tragedien var et resultat av forsikringssvindel.

Ekspertgruppen som har bistått de etterlatte i lang tid, presenterte for to år siden materiale som viser at flere av mannskapet om bord kan ha arbeidet aktivt for at brannen skulle spre seg. I stedet for å forsøke å berge passasjerene, knuste de ruter og hindret branndørene, slik at brannen ble langt mer alvorlig enn nødvendig. Ekspertgruppen består av erfarne politi- og brannfolk som selv deltok i bergingsarbeidet. De er sterkt kritiske til etterforskingen av dødsbrannen

Først i juni i fjor ble anklagen mot lastebilsjåføren trukket tilbake. Riksadvokat Tor-Aksel Busch har dessuten samtykket i at etterforskingen av brannen skal gjenopptas, blant annet fordi det foreligger opplysninger som viser at det ble utbetalt en betydelig forsikringssum etter at skipet brant opp. Dessuten skal Stortinget nedsette en egen granskingskommisjon for å gjennomgå saken. Siste dag før påske fjernet Stortinget foreldelsesfristen på 25 år. Hvis ikke hadde saken ikke kunnet gjenopptas. Dermed er det fortsatt lov å håpe at vi nå kommer nærmere forklaringen på den tragiske brannen. Det fortjener både ofrene og de etterlatte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.