Kommunen har ikke hatt andre intensjoner enn å følge regelverket. Det sier Ringsaker-rådmann Jørn Strand til Hamar Arbeiderblad når han nå omsider har valgt å svare på spørsmål knyttet til den ulovlige rivingen av hytta til Øyungen Sæterlag. Men til tross for alle gode intensjoner har altså Sæterlaget og kommunens egne folk i fellesskap gjennomført en ulovlig riving og gjenoppbygging.

Selv om Jørn Strand nå gjør et prisverdig forsøk på å belyse saken, får vi ikke svar på de sentrale spørsmålene. Høsten 2016 gjennomførte Øyungen sæterlag en befaring hvor det konstateres at hytta er i så dårlig forfatning at den må rives. På befaringen deltar kultursjef Asle Berteig og prosjektleder Morten Trosvik fra Ringsaker kommune. Behovet for å rive går også fram av et brev fra sæterlaget til grunneier Pihl AS 5. februar.

Tre uker senere sender likevel sæterlaget søknad til kommunen om en mindre ombygging. Den kan behandles administrativt, og kart- og byggesakssjef Atle Ruud innvilger unntak fra søknadsplikten. Hvorfor søkte ikke sæterlaget om riving når man visste at det var nødvendig? Lederen for Øyungen sæterlag, Anne Kari Tørud, sier til Hamar Arbeiderblad at det var nettopp det hun ønsket å gjøre. Hennes intensjon var å følge regelverket, akkurat som rådmannen. Men hun fikk opplyst i kommunen at det ikke var nødvendig, og viser til kultursjef Berteig og byggesakssjef Ruud.

Vi undrer oss også over at det kunne bli bevilget 180.000 kroner fra kommunens kulturbudsjett, hvis alle de impliserte kommunale lederne levde i den tro at dette bare handlet om en mindre endring? Til alt overmål skjedde dette samtidig som både kultursjefen og prosjektleder Trosvik måtte vite at hytta skulle rives.

Riving av en hytte i villreinområdet er ingen bagatell. Fylkesmannen har et restriktivt syn på byggemessige endringer i nasjonalparkområdene. Nå sitter Øyungen Sæterlag igjen som den store syndebukken. Vårt spørsmål er om de bør dele skyld med noen av kommunens egne ledere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.