12 prosent av alle nordmenn røyker daglig. Det er bare halvparten så mange som i 2007, og det blir færre hvert år. Tendensen har vært tydelig siden røykeloven kom i 2004, og det flere ganger siden er strammet inn på hvor det er tillatt å røyke. Alle vet at røyking er årsak til livsstilssykdommer, og trolig skyld i oppunder 800 dødsfall knyttet til hjertesykdommer i året. I takt med nedgangen i røykere, har det dermed også de siste fem årene vært en kraftig nedgang i antall hjerteinfarkt her i landet. Det viser at røykestopp har en svært viktig innvirkning på folkehelsa og dermed også er samfunnsøkonomisk gunstig.

Samtidig øker andelen av befolkningen som bruker snus, og er nå på 10 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. Mange som stumper sigaretten, begynner i stedet å snuse. Den største økningen i snusere er blant unge kvinner, fra 4 til 7 prosent de siste fem årene. Mens 13 prosent menn snuser.

Fra 1. juli får vi nye regler. Da blir det innført standardiserte, nøytrale røykpakker og snusbokser. De nye reguleringene, som man i disse dager kan se kampanje for i sosiale medier fra Helsetilsynet, innebærer at tobakkspakningene skal ha lik farge og utforming. Det er altså ikke lenger tillatt med bruk av produsentenes logoer, symboler, bilder eller andre former for designelementer. Merkenavnet skal skrives i én skrifttype, lik for alle. Innen ett år skal alle tobakksproduktene som selges i butikk i Norge følge denne standarden.

Formålet er å bidra til at barn og unge ikke fristes til å begynne med tobakk. Når emballasjen ikke får noen reklameeffekt – og pakningsinformasjonen om helsefarene fortsatt er synlig – vil varene bli mindre attraktive. Forskning og erfaring fra Australia gjør at Norge er det fjerde landet i verden som innfører denne ordningen for sigaretter og rulletobakk, og det første landet som gjør det samme for snus. Lovendringen har ikke utløst de helt store reaksjonene – sett bort fra protester fra produsenter som frykter inntektstap. Mest sannsynlig vil det gå som med røykeloven; etter kort tid vil vi lure på hvorfor regelverket ikke ble innført tidligere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.