Både ulv og bjørn har drept sauer i området. Særlig har rovdyrene hatt stor aktivitet i Stange og sørover i beiteområdene. En bjørn på 193 kilo ble felt etter at det var gitt fellingstillatelse, men alt tyder på at det er flere rovdyr som opererer i området. En ulv beveget seg blant saueflokkene i Stange tidligere denne måneden, og gjorde betydelig skade. 72 sauer ble drept, uten at jegerne fikk tak i den. Nå er det ulv som dreper sauer i Eidsvoll i Akershus, og det er grunn til å spørre om den samme ulven er på ferde.

Det er forståelig at frustrasjonen blant bøndene som fortsatt lever av sauedrift er stor. Det er tungt å se dyrene bli slaktet ned, og det økonomiske grunnlaget for driften blir stadig dårligere. Vi er prinsipielt for at rovdyr skal ha en plass i Norge, men de kan ikke utslette beitedyrene fullstendig.

Det har vært klager på at Fylkesmannens rovdyrforvaltning er for treg med å gi fellingstillatelse når rovdyr angriper beitedyr. Fylkesmannen i Hedmark har avvist dette, og pekt på at det bare tok minutter fra søknad om fellingstillatelse kom, til den var innvilget. Vi mener likevel at det er grunn til å se på kravet fra Stange- ordfører Nils A. Røhne (Ap), om en mer betinget kommunal fellingstillatelse utenfor rovdyrsonen. Dessuten har sommeren vist at fellingstillatelse kanskje bør gis allerede når rovdyr beveger seg inn i beitesonen, fordi det ofte er vanskelig å lokalisere ulv og jerv før den har gjort stor skade. Slik kan skadeomfanget begrenses betydelig.

Målet med Stortingets rovdyrforlik var at man skulle opprettholde både en fornuftig rovdyrbestand, og gi beitedyrene den plassen de trenger. Mye tyder på at rovdyrene nå er i ferd med å fordrive beitedyrene, og dermed ødelegge for en næring som lever av dette. Vi bør på ny ha en gjennomgang av den såkalte rovdyrsonen, fastsette hvor stor rovdyrbestanden faktisk skal være, og sikre beitedyrene bedre. Bøndene må ha tillit til at myndighetene forstår deres situasjon. Den tilliten er nå sterkt svekket.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.