Også på landsmøtet til Kristelig Folkeparti ble ulvesaken og rovdyrsonen berørt. Fylkesleder i Hedmark KrF, Kjell Bjørseth tok opp spørsmålet om å redusere ulvebestanden. Bjørseth brukte imidlertid mye av sitt innlegg til å kritisere politiet for ressursbruken i forbindelse med at fem jegere nylig fikk fengselsdommer for ulovlig ulvejakt. Fylkesleder Bjørseth mener at det nå må komme en debatt om hvorvidt bruk av mafiaparagrafen og bruken av et stort antall politifolk var berettiget i denne saken.

Bjørseth er ikke den eneste politikeren som har valgt denne tilnærmingen til rovdyrdebatten. Vi forundrer oss over at erfarne politikere ikke selv forstår at det må gå et skarpt skille mellom påtalemyndighet og Stortinget som lovgiver. Bjørseth bidrar på denne måten til å undergrave politiet og domstolen, og legitimere faunakriminalitet i et område hvor ulovlig ulvejakt i enkelte miljøer nærmest har blitt betraktet som en livsstil.

Det positive med denne dommen er likevel at rovdyrproblematikken nå har vært reist fra talerstolen på landsmøtene til både KrF, Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. I alle partier etterlyses det nå en politikk som gjør det lettere å drive landbruk i rovdyrsonen i Hedmark. Vi imøteser de politiske resultatene av dette. Kanskje går det an å håpe at politikerne slutter å skyve ulverettssaken foran seg, og i stedet begynner å konsentrere seg om det de kan gjøre noe med. Det er som kjent å drive politikk.

Det er et politisk flertall på Stortinget som har skapt rovdyrsonen, og påført befolkningen i disse områdene utfordringer gjennom mange år. Nå skal rovdyrforliket opp til ny behandling. Hvis det nå viser seg at skadevirkningene i Hedmark har vært for store, er det nå muligheten er der til å gjøre noe. Det trengs gode politiske forslag som kan gi nytt grunnlag for beitenæringen i rovdyrsonene, eller eventuelt tilby økonomiske kompensasjonsordninger som kan skape grunnlag for annen økonomisk vekst. Politikerne bør konsentrere seg om dette, så kan politiet ta seg av faunakriminaliteten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.