Kuttforslagene i barnetilleggene i uføretrygden i regjeringens forslag til statsbudsjett har skapt reaksjoner etter hvert som detaljene i budsjettet er begynt å bli bedre kjent. Både opposisjonen i Stortinget og berørtes interesseorganisasjoner har gått kraftig ut mot forslaget. To personer som på hver sin måte har solid bakgrunn for å uttale seg, beskrev på debattplass i gårsdagens HA de konsekvensene forslaget vil kunne få for dem som blir rammet. Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen er kanskje landets mest kompetente på temaet enslige forsørgere, mens Høyre-politiker i Hamar, Tone Coucheron, beskrev en egen barndom der mye dreide seg om å snu og vende på krona for å få det til å gå rundt.

Regjeringen beskriver tiltakene som målrettede tiltak for å få folk ut i arbeidslivet. Det skal lønne seg å jobbe. Men for å sette press på brukere av offentlige støtteordninger som har arbeidsevne, er effekten av regjeringens forslag dessverre at livet også blir gjort vanskeligere for dem som ikke har noen mulighet for å kunne delta i arbeidslivet.

Forslaget føyer seg inn i en rekke av andre forslag som vil ramme dem som har minst fra før: Fordoblet grense for å få rett til sykepenger. Færre som får foreldrepenger. Arbeidsledige mister feriepenger. Uføretrygdede med gjeld får redusert fradragsprosenten. Kun bevegelseshemmede som trenger bil til arbeid eller studier får støtte. Lista kunne være gjort lenger.

Kuttene som foreslås i barnetilleggene er målrettet for å gjøre hverdagen vanskeligere for dem som i utgangspunktet har minst, påpeker Stig Rusten. I uføretrygden har barnefamilier med lavest inntekt og uføretrygdede i dag de høyeste barnetilleggene. Kuttforslagene i tilleggene vil dermed kun ramme familier som er økonomisk svake, siden ytelsen er behovsprøvd for å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller. Så hvis vi skal følge regjeringens egen argumentasjon om målrettethet, treffer den usedvanlig godt hvis målet er å skape mer fattigdom hos dem som har minst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.