Det var sterke reaksjoner på stortingsmeldingen om ulv som ble framlagt rett før påske. Den var dyster lesning for Innlandet. Regjeringen går inn for å opprettholde dagens bestandsmål for ulv, med tre helnorske ulvekull hvert år. Riktignok åpnes det for å ta med ulvestammene i grenseområdene, slik beitenæringen har krevd. Men da er antall familiegrupper med ulv økt til åtte. I tillegg utvides ulvesonen i deler av grenseområdene i Hedmark.

En oppskrift for å skape økt konflikt, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. Det synes vi er en treffende beskrivelse. Bare på ett punkt tilgodesees Hedmark i ulvemeldingen. Det gjelder bevilgninger til konfliktdempende tiltak. I det ligger også en erkjennelse fra regjeringen av at denne stortingsmeldingen vil øke konfliktnivået, ikke dempe det.

Dessverre må vi konstatere at beitenæringen ikke har sterk nok politisk innflytelse i de politiske partiene. De som må bære omkostningene for dagens rovdyrpolitikk får lite gehør. I stedet er det de folkerike områdene hvor rovdyr ikke oppholder seg det lyttes til. Bygdene i Innlandet må i en helt annen grad jobbe mot politiske beslutningstakere og skape forståelse i opinionen for sin situasjon.

Høyres Gunnar Gundersen har gått i spiss mot egen regjering for å forsøke å få gjennomslag. Dette arbeidet må fortsette. Vi registrerer at også Arbeiderpartiets Knut Storberget uttaler seg kritisk til stortingsmeldingen om ulv. Også han er motstander av en utvidelse av rovdyrsonen.

Det er på Stortinget dette nå avgjøres. Regjeringen vil håpe at den får Arbeiderpartiet med på et flertall for ny ulvemelding. I så fall er saken avgjort. Det har stor betydning at hedmarksbenken i alle partier nå jobber sammen for å få endret rovdyrpolitikken. I rovdyrsonen er beitenæringen i realiteten i ferd med å bli avviklet. Det er en alvorlig situasjon som ingen regjering bør forholde seg passiv til. Også utmarksområder endrer seg som en følge av rovdyr. Så langt har miljøminister Vidar Helgesen (H) ikke vektlagt dette.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.