Barn lærer mye om hvordan de skal ta vare på kroppen og den fysiske helsen. Men hva vet de egentlig om sin psykiske helse? Det er et av spørsmålene NRK Super har stilt seg og andre. Flere og flere barn oppgir at de sliter psykisk. Rapporten «Psykisk flink», som Norges Røde Kors la fram ved skolestart i høst, viste at andelen barn og unge som har psykiske plager er høy, og at depresjon og angst er økende symptomer. Kommende uke gjør NRK-kanalene noe med saken.

Mandag, tirsdag og onsdag blir det nemlig temadager om barns psykiske helse. Det er blant annet laget to små dramaserier basert på historier fra unge voksne som slet med depresjon og angst som barn, og det blir produsert innhold som skal prege både TV, radio, nettspillere og sosiale medier disse dagene. Det er også gått ut oppfordring til alle landets skoler om å engasjere seg i temaet, blant annet med et eget undervisningsopplegg tilpasset 5.–7. trinn.

For skolene kan dette bli en fin innledning til det som skal bli en viktig del av hverdagen med de nye læreplanene fra høsten 2020. Livsmestring blir ett av tre tverrfaglige temaer som skal inn i skolen. Temaet skal belyse psykisk helse, mediebruk, forbruk og personlig økonomi, og elevene skal arbeide med verdivalg, betydningen av å finne meningen med livet, mellommenneskelige forhold, å sette grenser, respektere andres grenser og håndtere tanker, følelser og relasjoner.

– Da barns psykiske helse også er de voksnes ansvar, håper vi at lærere, barnehageansatte, helsesykepleiere, foreldre og andre voksne fokuserer på psykisk helse disse dagene, sier prosjektleder Beate Rendahl.

Dagens unge blir av mange betegnet som «generasjon prestasjon». De opplever mye høyere krav stilt til seg enn tidligere generasjoner. Dette framholdes som en av flere årsaker til at stadig flere unge sliter. Tiltak er nødvendig. Det er prisverdig at NRKs barnekanaler setter inn ressurser på dette problemet. Det er grunn til å anbefale flest mulig til å følge oppfordringen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.