Det som gjør demonstrasjonen spesiell er at det er norske muslimer som har tatt initiativet. Drapet på den amerikanske journalisten James Foley, utført av det som etter all sannsynlighet en britisk statsborger som har sluttet seg til IS, har skapt behov for en tydelig markering. Ifølge Aftenposten har sentrale imamer i Oslo brukt sin fredagsbønn til å oppfordrer muslimer flest til å delta i demonstrasjonen.

«Jeg er ekstremt glad i Norge. Jeg er også en stolt muslim. Hjemme lærte jeg at islam er fred, kjærlighet og solidaritet», sier den kjente NRK-programlederen Noman Mubashir til Aftenposten. Han peker på behovet for at norske muslimer nå tar et oppgjør med de ekstreme kreftene. Nordmenn flest kjenner få muslimer, og har liten kunnskap om islam. Vi trenger å se at muslimer flest tar like sterk avstand fra de ekstremistiske kreftene majoritetsbefolkningen gjør.

Stortingspolitiker Hadia Tajik (Ap) er en annen profilert muslim. Hun opplever at ekstreme muslimske krefter prøver å kidnappe religionen hennes. Dessverre vil nordmenn flest lett forbinde islam med terrorisme, og de handlingene som utføres av IS forsterker dette inntrykket. Derfor er det så viktig at norske muslimer nå viser at de vil ta et oppgjør med disse ekstreme kreftene.

Demonstrasjonen i dag er et tydelig signal fra norske muslimer om at de ikke vil la noen få ekstremister få representere deres religion. Forsøket på å gjøre Grønland i Oslo til «muslimsk sone» kan ikke aksepteres. I stedet markerer demonstrasjonstoget at norske muslimer flest støtter de samme grunnverdiene som det norske samfunnet bygger på, og hvor demokrati og ytringsfrihet er grunnpilarer. Islam kan leve side om side med andre religioner i det norske samfunnet. Men det forutsetter at det ikke er ekstremistene som får definere religionens innhold.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.