Omfanget av den kommende kommunereformen er ikke klart, men tirsdag var det høring om saken i Stortinget. Sammenslåing vil føre til mange færre kommunestyrer, samtidig som anslagsvis 7.000 av dagens 11.000 lokalpolitikere blir overflødige og forsvinner. Professor Signy Vabo leder det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget og mener færre kommunestyreplasser vil resultere i en sunn konkurranse og mer kompetente lokalpolitikere.

Det reagerer Fagforbundet, SV og Sp sterkt på. De frykter for hele lokaldemokratiet og SVs Karin Andersen minner om at folkestyret skal være et representativt prosjekt, ikke en plass for en elite med spisse albuer. Men er det så enkelt? For det første ligger ingen automatikk i at færre kommunestyreplasser fører til at velgerne stemmer på de politikerne som har mest utdanning eller på andre måter kan sies å tilhøre en elite. Listekandidatene vil fortsatt først bli plukket ut av partienes organisasjon og det vil fortsatt være velgerne – folk flest, innbyggerne i kommunene – som stemmer på dem de tror på. Altså vil det fortsatt være fullt mulig for politikere med alle slags bakgrunner og former for kompetanse å bli valgt inn. Kunnskap om hva innbyggerne er opptatt av og trenger henger jo ikke nødvendigvis sammen med en eventuell utdanning. Samtidig vil mange kommuner, bygder og byer ha godt av en viss profesjonalisering av politikerne. Vi vil tro at lokaldemokratiet kan tjene på at dem som driver politikk både har tid og er dedikerte.

Mer bekymringsfullt er det at større kommuner kan gjøre det mindre interessant og spennende å engasjere seg lokalt. Hele lokal-begrepet utvannes når avstandene blir større og man må sette seg inn i problemstillinger som geografisk ligger langt unna der man selv er bosatt. I hvilken grad kan man påberope seg kjennskap til og kunnskap om velgere og steder eksempelvis åtte mil unna? I store kommuner vil et kommunestyre bestå av folk med høyst varierende tilknytning til og engasjement for de områdene de skal bestemme over. Der – sammen med større behov for geografisk representasjon fra hele kommunen – ligger en av reformens store utfordringer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.