I dag kommer statsminister Erna Solberg til Elverum for å være med på den offisielle åpningen av legemiddelfabrikken Curida. I lokalene der Takeda Nycomed er i ferd med å avvikle, starter altså et nytt selskap – ikke minst takket være stort engasjement og dugnadsinnsats fra de ansatte, som med dette får ny arbeidsgiver.

Siv Ekeberg Søbakken og Anne Randi Skramstad fra Løten har begge sentrale roller i det spleiselaget som gjør overtakelsen og det lille industrieventyret mulig. I likhet med 105 av de andre ansatte har de gått inn med aksjekapital på eiersiden, og de to har i tillegg stillinger i den nye ledelsen. Dermed har de foreløpig sikret 50 lokale arbeidsplasser, ti av dem besatt av folk fra Hedmarken.

Den nye næringsetableringen viser at det er verdt å kjempe for et godt arbeidsmiljø og for de viktige arbeidsplassene i den 40 år gamle hjørnesteinsbedriften i lokalmiljøet. I stedet for å sitte stille og se på at jobbene forsvant, klarte man å mobilisere. Det er en unik styrke og stor ressurs for en ny bedrift å ha så engasjerte og motiverte arbeidstakere. Både Sparebanken Hedmark og Innovasjon Norge har også vært involvert for å få til reetableringen, og sentralt står tidligere banksjef i DnB Hamar, Finn Andersen. Hamarsingen, som egentlig pensjonerte seg, ble for to år siden engasjert som leder for prosjektet med å skaffe nytt liv i lokalene etter Takeda Nycomed. I dag er han blant annet styresekretær for selskapet bak den nye legemiddelproduksjonen. Det er imponerende når Andersen anslår at ansatte og medeiere har jobbet hele 6.000 dugnadstimer bare siden i fjor sommer, for å få Curida på beina.

Regjeringen snakker mye og varmt om at de ønsker å legge til rette for utviklingen av og bedre vilkårene for små og mellomstore bedrifter her i landet. I tillegg er legemiddelindustrien en stor internasjonal bransje med mye penger i omløp. Med andre ord er det et eksempel til etterfølgelse statsministeren kommer for å besøke i dag. Vi gratulerer Elverum, som langt på veg har lykkes med å beholde arbeidsplasser, og ikke minst kunnskapen knyttet til dem, som hang i en tynn tråd da Takeda Nycomed måtte takke for seg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00