Forslaget ble reist av Katrine Aalstad i formannskapsmøtet onsdag. Bakgrunnen er at heliumballonger har en tendens til å slite seg, og kan ofte ses som mindre og mindre prikker på himmelen, ettersom de stiger og tilsynelatende forsvinner. Men borte blir de jo ikke. De lander alltid, og er derfor en kilde til forurensning og forsøpling, siden de er laget av plast som ikke brytes ned i naturen. I tillegg er heliumgassen en begrenset ressurs.

Intensjonen til partiet er selvfølgelig den aller beste. Alle vet at plast er et enormt miljøproblem, både lokalt og på verdensbasis. Plast i naturen forårsaker lidelse hos mange dyr, både på land og i havet. Lokale forbud mot salg av heliumsballonger 17. mai er allerede innført i Skien og Porsgrunn, og strengt tatt er det sikkert mange foreldre som gjerne skulle sluppet maset fra de minste barna om å kjøpe de overprisede ballongene. I likhet med ordfører Einar Busterud (BBL), mener vi det finnes mange andre måter å glede seg på grunnlovsdagen enn å kjøpe ballonger, men formannskapet gjorde ikke noe vedtak onsdag. Det er opp til administrasjonen i Hamar kommune å beslutte et eventuelt ballongforbud.

Høyres Jane Meyer synes det er merkelig å skulle innføre ballongforbud én dag i året. Det er vi enige i. Hvis man virkelig er opptatt av å få bukt med plastforurensningen, utgjør én ballongdag i året et forsvinnende lite problem. Forslaget framstår derfor som symbolpolitikk, og kan føre til at folk oppfatter Miljøpartiet De Grønne som mindre seriøse.

Vi tror både partiet og miljøet vil tjene på å konsentrere kampen om å få folk til å slutte med plastposer når de handler dagligvarer. Effekten og fordelene for naturen vil være veldig mye større hvis vi som forbrukere gjennomført og daglig benytter handlenett av tøy når vi er i butikken. Kanskje Hamar i stedet skal gå foran og innføre forbud mot plastposer?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.