Hamar Arbeiderblad har omtalt flere overgrepsaker som har blitt liggende og vente ned i påtaleseksjonen. Senest forrige lørdag satte vi søkelyset på en ung jente som ble utsatt for seksuelle overgrep, hvor gjerningsmannen tilsto allerede i 2013. Likevel kommer ikke saken for retten før neste år. Politiets svar var at man ikke ønsket å prosedere saken i media.

I et intervju her i avisen velger nå politimester Johan Brekke å beklage den lange ventetiden. Det synes vi er en klok vurdering. I et moderne mediesamfunn er også politiet avhengig av å kommunisere med omverdenen på en måte som inngir tillit. Det er nettopp dette politimesteren oppnår med en slik beklagelse.

For folk flest framstår det som urovekkende at så alvorlige saker blir liggende i fire år. Den første refleksen hos politiet var åpenbart å forsøke å feie fakta under teppet. Beklagelsen til Brekke er ikke bare en utstrakt hånd til ofrene i disse sakene. Den gir også et håp om at politiet nå kommer til å forbedre seg på dette punktet.

Politimesteren i Innlandet lover nemlig en gjennomgang av saker som av ulike årsaker har blitt liggende for lenge. Han innrømmer også at det finnes flere slike saker, og da er det kanskje like greit å begynne opprydningen? Johan Brekke varsler en evaluering for å finne årsakene til sendrektigheten, og dermed kunne levere bedre resultater i framtida. Han innrømmer at ledelse og koordinering ikke har vært under god nok kontroll, og har ambisjon om et system med «stålkontroll» på de mest prioriterte sakene. God ledelse og vilje til åpen kommunikasjon har ikke alltid preget norsk politi. Tvert imot. Men i dette tilfellet viser politimesteren at Innlandet politidistrikt er på rett vei.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.