I morgen får vi blant annet svaret på hvor mange politidistrikter Norge skal ha. VG meldte i går at antallet skal mer enn halveres, når regjeringen foreslår å gå fra dagens 27 til 12 politidistrikter. Det er likevel atskillig flere enn seks, som har vært det mest drastiske forslaget.

Målet med reformen er å forbedre politiets arbeid, og ikke minst sørge for at politiet får en bedre ledelse. Reformen skal gi mer tilstedeværelse på døgnbasis, politiet skal oppklare flere straffesaker og saksbehandlingstiden skal reduseres.

Kritikerne av reformen frykter at når politidistriktene blir færre og større, vil politiet forsvinne helt ut av Utkant-Norge. Det vil i enda større grad enn i dag bli byene som opplever politiets fysiske tilstedeværelse.

Vi tror kompleksiteten i politiets arbeid gjør det nødvendig med færre politidistrikter. 27 ledere betyr at det er vanskelig å prioritere tydelig både lederstil og innretting på politiets arbeid. Vi trenger et mer slagkraftig politi, som har kompetanse til å håndtere stadig mer avansert kriminalitet. 12 distrikter betyr at vi fortsatt har et politi som ikke utelukkende er konsentrert om de aller største byene.

Vi er mer tvilende til om politiet med denne reformen løser de store utfordringene som er knyttet til ledelseskulturen i politiet. Gjørv-kommisjonen pekte på dette som et sentralt oppfølgingspunkt i rapporten etter 22. juli. Siden har vi hatt flere saker hvor politiet ikke har vist det lederskapet vi forventer. Senest i forbindelse med Monika-saken, hvor politimesteren i Hordaland omsider har trukket seg. Riktignok bare midlertidig.

En omorganisering gir ikke nødvendigvis bedre ledere, bare færre. Så gjenstår det å se hvordan politiet i Innlandet skal organiseres. Hedmark og Oppland er to fylker som hører naturlig sammen i den nye modellen.

I likhet med politimester i Hedmark, Tormod Bakke, håper vi at vi unngår en utmattende lokaliseringskamp. Vi har et par fra før av.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.