Kritikken mot nominasjonen av Ikea til årets byggeskikkpris prellet av. Fredag kveld delte Arthur Buchardt ut prisen til Ikea-sjef Jens Listrup. Han var kveldens ærligste mann da han takket med ordene: «Den blå boksen er tross alt bare en blå boks, og lik alle de andre boksene i verden».

Naturlig nok valgte Listrup i stedet å framheve sine ansatte. Ikea-etableringen har skapt et stort antall arbeidsplasser i Ringsaker. Dessuten unnlot han selvsagt ikke å nevne de tusener på tusener av besøkende som besøker det enorme varehuset. Handel og arbeidsplasser trengs i Ringsaker. Ikea har gitt et viktig bidrag til nettopp dette.

Hadde juryen bestått av fagfolk som arkitekter og byutviklere kunne vi fått en interessant debatt om arkitektur. Men etter reaksjonene å dømme ville Ikea i så fall aldri blitt nominert. I stedet er det kommunens ordfører, rådmann og kultursjef som velger. Da får byggeskikkprisen preg av å være en gest til Ikea for å etablere seg i Ringsaker.

Vi synes det er dårlig politisk håndverk kommunetoppene har utøvd. Det er flott at det legges til rette for næringslivet. Men selv om Ikea genererer handel og skaper arbeidsplasser, burde kommuneledelsen sett at denne prisen etterlater en dårlig smak i munnen.

Arkitekt Peter Butenschøn konkluderer med at Ringsaker kommune mangler ambisjoner i sitt byggeskikkarbeid. Det kan hende. Vi velger å tro at kommunen i stedet har latt sine vekstambisjoner gå på bekostning av blikket for god arkitektur. Slik blir det gjerne når de samme personene skal stelle med begge deler.

Juryen for byggeskikkprisen bør derfor få en annen sammensetning. Verken rådmann, kultursjef, ordfører eller andre politikere har kompetanse på dette feltet. Skal Ringsaker kommune ta begrepet byggeskikk på alvor, må man også lytte til de som har kompetanse. Det kan rettes opp ved neste RingsakerGalla.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.